No Comments
Kérjük, hogy ossza meg, mert az ismerőseit is érdekelheti. Köszönjük

1. A fény működésének megértése
2. Rétegelje a képeit
3. Készítsen sorozatfelvételt
4. Használja a harmadolás szabályát
5. Változtassa a nézőpontot

Amikor az Instagram elindult 2010-ben, az okostelefonos kamerák tudása meg sem közelítette a mai telefonok kamerájának sem minőségét, sem funkcióit. Ekkor az Instagram-fotókat még az alkalmazáson belüli kamerával készítették. Ezek a bejegyzések persze ma visszanézve homályosak és pixelesek. Ma már a hírcsatorna az okostelefonnal készített jobbnál-jobb képekkel van tele, amikről sok esetben nem tudnánk megmondani, hogy nem professzionális kéz készítette őket. Ráadásul mindig kéznél vannak, ezért tökéletesek a pillanat megörökítésére.

Ha a márka érdekében szeretné fejleszteni fotózási készségeit, hogy kimagasló tartalmat készíthessen, függetlenül attól, hogy nem rendelkezik több százezres fényképezőgéppel, akkor ez a cikk az Ön számára készült. A kis- és középvállalkozások szűkebb marketing büdzsével rendelkeznek, ezért nem valószínű, hogy módjukban áll fotóst alkalmazni a közösségi média megjelenéseikhez. De ez nem jelenti azt, hogy az Ön cége Instagram profilja nem rendelkezhet csodás és kreatív egyedi képekkel. Ismerje meg a fényképezés néhány alapelvét, hogy még szebb fotókkal érje el célközönségét!

Ezzel az általános útmutatóval szeretnénk segíteni annak elérésében, hogy jobb fotókat készítsen okostelefonjával Instagram fiókjához.

1. A fény működésének megértése – Instagram képek készítése

A fotózás egy összetett dolog, ahol a végeredményt számtalan tényező befolyásolja. Ezek közül a legfontosabb a fény működésének megértése. Túl sok fénynél a tárgyak kontúrja elmosódik, túl kevésnél homályos, és nem vonzza a közönség figyelmét. A leglágyabb fények napkeltekor és napnyugtakor vannak, ezek az időszakok ideálisak a természetes fényben fényképezéshez. A délutáni nap éles fényei gyakran kiütik a kép fehér részleteit. Ha megismeri a fény viselkedését, garantáltan jobb képeket lesz képes készíteni.

Instagram kép

Ennél a képnél például a függöny remekül megszűri az éles napsugarakat, ami egy jól megvilágított fényképet eredményez, ahol minden tárgy élesen látszik és az eredeti színeket kapjuk, torzítás nélkül.

Okostelefonok esetében érdemes türelmesnek lennünk. Adjunk pár percet arra, hogy tökéletesen beállítsuk a kamerát, megvizsgáljuk a fókuszterületet különböző fényeknél és kihasználjuk a telefonunk beállítási lehetőségeit. használja a képernyőn a fény beállítási lehetőségeket. Ha túl kevés a fény, felfelé csúsztatva adhat hozzá és fordítva, ha túl sok lefelé csúsztatva vehet el belőle.

Tipp: Készítsen egy képet ugyanarról a tárgyról, ugyanabból a szögből a nap folyamán többször, különböző fényviszonyoknál, hogy megismerje a különbségeket és a helyiség adta lehetőségeket. Ha egy helyiségben azt tapasztalja, hogy a nap nagyobb részében túl kevés a természetes fény, legyen kreatív és használjon egy fehér posztert, vagy esernyőt a fény növelésére.

2. Rétegelje a képeit – Instagram képek készítése

Egy egyszerű, minimalista kép sosem megy ki a divatból, mégis érdemes feldobni a képeket néha extra rétegekkel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fókuszban lévő tárgyat egy elő- vagy háttérben helyezzük el, amelynek darabjai különböző textúrájú tárgyak is lehetnek a nagyobb hatásfok érdekében. Továbbra sem az a cél, hogy eltereljük a figyelmet a kép fő eleméről, hanem épp ellenkezőleg, kontextusba helyezve még jobban kiemeljük azt.

Instagram képek készítése

Ezen a fenti példán egy üres poharat használtak arra, hogy elhomályosítsák a kép egy részét. Ennek következtében a szemünk ösztönösen a kép bal oldalára fókuszál a kávéra, majd tovább halad a vázára a kép jobb oldalán. Bizonyos telefonokon elérhető a portré mód, vagyis könnyen létrehozhatunk mélységet a fotóinknak. Ha túl bonyolult a hátterünk, talán ésszerűbb a témánkra fókuszálni és kissé elhomályosítani a hátteret.

Instagram kép készítése

Ennél a másik példánál a fagylalt és a tölcsér vannak a kép középpontjában, míg a személy a háttérben kissé elmosódik. Ezzel a hatással a kép nézője azonnal érti, hogy a hangsúly nem a háttérben elmosódó személyen van.

Tipp: Ahelyett, hogy a témánkat a kép pontos középpontjába helyeznénk el, próbáljuk ki például, hogy a felvételt egy kissé belógó levél mögül készítjük, vagy például az ablaküvegen keresztül. Ezzel a kis játékossággal rávetül némi árnyék az előtérre és feldobhatja az egész kompozíciót.

3. Készítsen sorozatfelvételt – Instagram képek készítése

Ha éppen egy eseményen van és gyorsan kell készítenie pár képet, hogy megörökítse, akkor ne is bajlódjon a megfelelő beállítások keresésével. Ha eseményről akar jó fotókat készíteni, készítsen sorozatfelvételt, hogy később ki tudja választani a jól sikerült képeket. Miért? Ha egyesével fotózunk, valakinek biztos félig csukva van szeme, vagy éppen egy mozdulat közben elmosódik a keze. A sorozatfelvétel segítségével rövid idő alatt tud számos felvételt készíteni, amik közül ráér később kiválogatni a megfelelőeket.

sorozatfelvétel

Tipp: Nyugodtan készítsen minél több ilyen fotót, ne keseredjen el, ha az első csokorban nem leli a megfelelőt. Még a tapasztalt esemény fotósok is csak körülbelül a képeik 10%-át tudják később felhasználni.

4. Használja a harmadolás szabályát – Instagram képek készítése

A fotográfia első alapelve a harmadolás szabálya, ha a tökéletes kompozícióra vágyunk. Ossza fel a képet egyenló harmadokra vertikális és horizontális vonalakkal. Így egy kilenc részes, négyzetekre felosztott keretet kap. Ahol a vonalak keresztezik egymást, azok a pontok jelölik hova helyezheti a kép fő témáját. Így egy tökéletesen arányos képet kaphat végeredményül.

Harmadolás szabálya

Bizonyos képeknél talán fontosnak fogja tartani, hogy a kép témáját a szokásosnál jobban kiemelje a kompozícióból. Ilyenkor a harmadolás szabálya a fehér zajjal igen erőteljes hatást tud kiváltani.

Tipp: Nagyobbrészt a telefonok kamerája is képes arra, hogy felossza a képet a harmadolás szabályait követve. Ez azt jelenti, hogy halványan látható vonalak kirajzolódnak a képernyőn, amiknek a sgetíségével könnyebben betarthatjuk a szabályt.

5. Változtassa a nézőpontot – Instagram képek készítése

A tökéletes képért változtassa meg a nézőpontot minél többször és készítsen felvételt minden szögből. Utólag látni fogja, melyik volt a legszerencsésebb kompozíció, ahhoz, hogy kiemelje a kép fókuszpontját.

Sokszor a nagyon szabályos kompozíciók túlságosan unalmasnak bizonyulnak, ezért ne féljen játszani a szögekkel.

Instagram analitika

Analizálja a korábbi Instagram képeinek eredményét és mindent összevetve vizsgálja meg melyek bizonyultak a legsikeresebbnek.

Ha tetszett ez a cikk, ossza meg barátaival, vagy írja meg nekünk a véleményét kommentben!

További cikkeink a témában ITT.


Ha úgy érzi, segítségre van szüksége abban, hogy közösségi oldalait professzionális tartalmakkal töltse fel, vegye fel velünk a kapcsolatot! Segítünk!

A Pallas Communication Reklámügynökség sokkal többet rejt magában egy klasszikus marketing tanácsadó vállalkozásnál. Bökönyi Norbert - az alapító - állandó lendülettel és lelkesedéssel keresi ügyfeleinek az újabb és újabb értékesítési megoldásokat. Valódi, hamisíthatatlan gyakorlati szakember, aki az életben is adott már el ezernyi terméket! Nem csak meséket sző arról, hogy hogyan kéne valamit felépíteni, hanem meg is valósítja a klienseinek a vágyait, elérendő céljait. Olykor a nulláról épít fel egy vállalkozást a terméktől, a weboldalán át, a komplett marketing kampányig. Már működő, profitot termelő vállalkozásoknak is szívesen segít a folyamatos, biztonságos megtérülés növelésében. Ezért azonban sokat kell dolgozni! Az áldozatos és folyamatos munka biztosítja az előrehaladást. Lépésről-lépésre meghozza a várt eredményeket. Legfőbb erőssége a konkrét eredmények realizálása mellett a komplex online marketing szemlélet. Úgy sakkozik a marketing eszközökkel: Google SEO, Google AdWords kampány, Facebook kampány, Email adatbázis építés, Hírlevél marketing, Hírlevél szövegírás, EDM kampány, Tartalomfejlesztés, Videó marketing, Affiliate marketing, Komplex médiavásárlás és kampány kivitelezés, hogy abból kézzelfogható, folyamatosan növekvő értékesítés történik. Bár rendszeresen hívják előadónak, folyamatosan publikál, mégis a legnagyobb kitüntetés egy őszinte köszönet, hála az ügyfeleitől.

Rólunk és a blogról

Bökönyi Norbert Online marketing expert

Bökönyi Norbert - Online marketing expert/Database marketing specialist

Hogyan érheti el Ön is üzleti céljait? Hogyan fog Önnek is teljesülni az online értékesítésben áhított célkitűzése? Mi ismerjük a receptet! Kipróbáltuk, megsütöttük, működik. Megkóstolja? A puding próbája...

Jelentkezzen INGYENES elemzésünkre! (Rövidesen elérhető)

Az internetes ügyfélszerzés egyik alapját azok az érdeklődők képezik, akik a Google keresőből találnak rá a weboldalára. Ezzel a látogatószerzési módszerrel egy folyamatos, masszív ügyfélkört tud képezni Ön is, amelyet aztán más marketing eszközökkel tovább atud bővíteni. ITT ÉS MOST EGY INGYENES SEO ELEMZÉST KÍNÁLUNK ÖNNEK!

101 hasznos tipp... Rövidesen!

Online marketing segítségre van szüksége? Keressen minket bátran!

Csaba Mile
Csaba Mile
12:34 17 Jun 20
after 2 years of collaboration, professionalism and flexibility resulted in a Google Ads business that produced very... good metrics. I can only recommend :)read more
Andrea Kovács
Andrea Kovács
12:40 20 Apr 20
Norbert, We are very grateful for your resilient attitude in a crisis situation, for your loyal behavior towards us.... Thanks for the "Free Webinars" from which we got a lot of good ideas too. And thank you for the extra time you took to get us out of the chase as well. Andrea Kovácsread more
István Szabó
István Szabó
17:40 23 Nov 19
During the ordering process, Google Ads ads management, SEO building and Facebook ad management were discussed. I... didn't have any problems. While the Pallas Communication team is not lightning fast, it puts on the table extremely precise work and I thank them for their outstanding results. A professional team, they do an outstanding job in our online marketing. Norbert Bökönyi is the best Adwords and Internet marketing expert for me. We need to slowly increase the quantities we order from our suppliers, and we have received as many orders as he has managed our Google Adwords account and marketing. Thank you for the results.read more
László Németh
László Németh
09:48 19 Nov 19
Slowly For two years we have been working with the agency, the service I received and the ideas have exceeded my... expectations. We use Google Ads, AdWords and SEO services and we achieved good results in all three areas.read more
Ádám Kiss
Ádám Kiss
07:29 25 Oct 19
Thank you very much for your work on our Facebook and Instagramm pages and for all the great ideas and friendly... attitude!read more
See All Reviews

Még több izgalmas poszt?

Nézze meg az összeset

Ön mit szól ehhez?